Dieta dla grup krwi (A, B, AB, O)
- Produkty mające destrukcyjny wpływ na organizmy osób z daną grupą krwi oznaczono znakiem ,
- pokarmy zalecane posiadają znak ,
- natomiast znak wskazuje na produkty, których działanie na organizm jest obojętne.
Grupa krwi 0 | Grupa krwi A | Grupa krwi B | Grupa krwi AB | |
---|---|---|---|---|
Mięso i drób |
||||
baranina | ||||
cielęcina | ||||
dziczyzna | ||||
indyk | ||||
jagnięcina | ||||
kurczak | ||||
wieprzowina | ||||
wołowina | ||||
Świeże ryby i owoce morza |
||||
dorsz | ||||
flądra | ||||
halibut | ||||
karp | ||||
krewetki | ||||
łosoś | ||||
makrela | ||||
morszczuk | ||||
sardynka | ||||
śledź | ||||
tuńczyk | ||||
Nabiał i jaja |
||||
jaja kurze | ||||
kefir | ||||
masło | ||||
mleko kozie | ||||
mleko krowie pełne | ||||
ser gouda | ||||
ser kozi | ||||
ser szwajcarski | ||||
śmietana | ||||
twaróg | ||||
Oleje i tłuszcze |
||||
olej arachidowy | ||||
olej kukurydziany | ||||
olej lniany | ||||
olej rzepakowy | ||||
olej słonecznikowy | ||||
oliwa z oliwek | ||||
Rośliny strączkowe |
||||
bób | ||||
fasola biała | ||||
fasola czarna | ||||
fasola szparagowa | ||||
soczewica | ||||
soja | ||||
Orzechy i pestki |
||||
mak | ||||
migdały | ||||
orzechy arachidowe | ||||
orzechy laskowe | ||||
orzechy włoskie | ||||
pestki dyni | ||||
pestki słonecznika | ||||
sezam | ||||
siemię lniane | ||||
Zboża |
||||
amarant | ||||
jęczmień | ||||
kasza gryczana | ||||
mąka glutenowa | ||||
mąka z pszenicy orkisz | ||||
mąka żytnia | ||||
owies | ||||
ryż biały | ||||
ryż brązowy | ||||
ryż dziki | ||||
Warzywa |
||||
brokuły | ||||
burak | ||||
cebula | ||||
czosnek | ||||
dynia | ||||
kalafior | ||||
kapusta pekińska | ||||
marchew | ||||
ogórek | ||||
papryka czerwona | ||||
por | ||||
rzodkiewka | ||||
sałata | ||||
seler | ||||
szpinak | ||||
ziemniaki | ||||
Owoce |
||||
agrest | ||||
ananas | ||||
arbuz | ||||
banan | ||||
brzoskwinia | ||||
cytryna | ||||
grejpfrut | ||||
gruszka | ||||
jabłko | ||||
pomarańcza | ||||
porzeczka czarna | ||||
porzeczka czerwona | ||||
śliwki | ||||
truskawki | ||||
winogrona | ||||
wiśnie | ||||
Napoje i używki |
||||
alkohol wysokoprocentowy | ||||
herbata czarna | ||||
herbata zielona | ||||
kawa naturalna | ||||
napoje gazowane | ||||
piwo | ||||
wino białe | ||||
wino czerwone | ||||
woda gazowana | ||||
Substancje słodzące |
||||
aspartam | ||||
cukier biały | ||||
cukier brązowy | ||||
cukier inwertowany | ||||
miód |
Źródło: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney : Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi
Dyskusja na opisywany temat jest prowadzona w wątku: